HTML

Horrorcore.hu (ideiglenes blog)


A majdani "rendes" horrorcore.hu ideiglenes változata blog formában, gyakorlatilag egy hírek rovat. Ha nem igazán tiszta, hogy most mégis mi is ez az egész, klikk ide az első bejegyzés olvasásához!

látogató számláló

Friss topikok

Linkblog

Nemzetközi horrorcore: I. rész

Baark 2011.05.31. 22:15

Nos, több mint egy hónap telt el az utolsó post óta, úgy gondoltam hát, ideje lenne reaktivizálnom magam.
Túl sok újdonság azonban nem nagyon van, mindenki mindent nyárra ígérget, és/vagy turnézik, ezért gondoltam, hogy addig is firkálhatnék valami érdekeset mindenesetre.

Bármennyire meglepő, horrorcore nem csak az Egyesült Államokban létezik, sőt, nem is csak angol nyelvterületen. Elsőnek talán megfelelő példa erre a magyar Mental Case Records nevű horrorcore csoportosulás is, amelyről több szót nem ejtenék, magamat az (újabb) önreklám vádjától megkímélendő. :)

A következőkben ki fogok emelni néhány általam ismert és kedvelt nem angol nyelvű horrorcore formációt, természetesen messze a teljesség igénye nélkül. Mindezt két részben, lássuk hát az első felét alant.

F.A.K.:
Kezdjük a düsseldorfi F.A.K. elnevezésű német csapattal, akik véleményem szerint magasan viszik a pálmát a németajkú vadállatok között. Tagjai Kardinal Blunt és GeneticX. Sajnos túl sok háttérinformációt nem találtam róluk a mai napig sem - habár esélyes, hogy németül létezik bio-juk, ezen nyelv ismeretét azonban sajnos nélkülözöm.
Az F.A.K.-ra először egyébként még Scum - akire a későbbiekben még kitérek - egyik, 2005-ben megjelent félig orosz-félig angol nyelvű EP-jén ("From Russia With Hate") található közreműködésük okán figyeltem fel, melyen szerepeltek egy dalban. Azóta megjelent egy "House of Death" című kislemezük, amely címe ellenére végig német nyelvű, hasonlóan a 2009-es "Zornfeuer" névre hallgató nagylemezükhöz, melyen egyébként Shy One, Scum és Dosia Demon is közreműködnek. Ezen kívül egy éve jött ki egy általuk felkarolt szintén kéttagú német formáció, a Whiskey & Pipe debütáló albuma "Traum Rausch Realität" címmel, amelyet teljes egészében Kardinal Blunt producerelt, és természetesen az F.A.K. is közreműködik rajta több ízben is.
E lemezhez egyébként tartozik egy közös klip is, Keine Zeit címmel, horrorcore-hoz képest meglepően igényes, bár nekem elég fantáziátlan, ennek ellenére okésnak mondható. Itt látható-hallható:


Továbbá több ízben rákerültek a minden év október 30-án megjelenő, egyben legrangosabbnak mondható horrorcore válogatáslemezre, a Devil'z Nite-ra is, ezzel szintén emelve nevük nívóját.
Ennyit hát róluk, s habár információban nem bővelkedem a két úriemberről, nem mehettem el mellettük szó nélkül, várjuk a következő cuccot!

Antigott: Néha egészen úgy érzem, hogy a német nyelvet ehhez a műfajhoz találták ki. Megfelelő "bizonyíték" lenne erre Antigott is, aki a német horrorcore egy másik nagy alakja - hiszen, Európa legtöbb országával ellentétben, Németországban egyre inkább úgy tűnik, hogy tényleg létezik wicked shit szcéna. Ennek ellenére Antigott-ról se leltem egy árva sornyi életrajzot sem, aminek az oka egyébként teljesen tisztázatlan előttem. Mindenesetre 2006-os "Gegen das Kreuz" EP-je elég nagy durranást jelentett akkoriban (a közreműködők között megtalálható volt az F.A.K. és Bob E. Nite (!) is), és bár azóta saját lemeze nem jött ki - ismeretlen okból -, elég sok más előadó anyagán megtalálható közreműködőként, ami számomra egyáltalán nem meglepő. Róla hirtelen ennyit, az esetlegesen további információra szomjazó olvasó nyugodtan utánajárhat a részleteknek, amennyiben sikerül, engem is tájékoztathatna róla. :)
Addig is álljon itt tőle a 2006-os kislemez címadó dala:


Basstard: Ha valakiről elmondhatjuk, hogy vitathatatlanul a német szcéna legnagyobb neve, akkor az bizony a Basstard névre hallgató, iráni származású, berlini fiatalember. Több mint 10 album van már a háta mögött 2000 óta, illetve 2004-ben megalapította saját kiadóját, a Horrorkore Entertainment-et is. Stílusa igen változatos, nem kizárólag az élet sötét és erőszakos oldalát "énekli meg", bár természetesen a fő profil ez maradt. Mindez igaz a raptechnikájára is, elég sokféle hanggal és rappelési stílussal rendelkezik. Legutóbbi albuma a 2009-es "Zwiespalt (Schwarz)", egy háromrészes lemezsorozat második felvonása. Természetesen rengeteg közreműködést is magáénak tudhat, s kétségtelenül ő a legismertebb és leghallgatottab német nyelvű horrorcore rapper. A szemek és fülek igényeinek kielégítése végett íme "Monster Monster" című 2009-es klipje:



İhtiram: Bevallom, életemben nem hallottam róla egészen a nemrég megjelent s már emlegetett MortalGore Presents: Infest válogatáslemez megszületéséig, amelyen szerény személyemen kívül ő szerepel még nem angol nyelvű előadóként. Konkrétan egy szemtelenül fiatal (1994-es születésű) török srácról van szó, Fethiye városából. Kora ellenére İhtiram már két albumot adott ki, Illüzyonist, illetve Ölülerin Günlüğü címmel, melyek közül az egyiknek legalább a címét értjük. Egész kellemes, gyakran elmebeteg metálkodós hangzással fűszerezett horrorcore-t nyom, nekem egyértelműen bejön, az utóbbi napokban zenéje elég gyakori látogatója a lejátszási listámnak, érdemes tehát odafigyelni rá is.
Ízelítő:



Avsmak: Bár neki kivételesen még saját weboldala is létezik, ami ráadásul egész igényes, angol verzió itt sincs, így túl sokat a mai napig sem tudok erről a svéd mc-ről, viszont több éve felkeltette az érdeklődésemet Jag är en Konstnär című klipje láttán, mely dalhoz tartozó Avsmak och Sjukdomsharden című EP-t sikerült is beszereznem, melyen kívül mégegy kislemez létezéséről tudok, remélem azonban, hogy Avsmak aktív még, és hallhatunk tőle a közel- vagy picit távolabbi jövőben valami új motyót. Hangzásra semmiképp sem megszokott, betegség viszonylatában teljesen rendben van, zeneileg pláne, szintén érdemes.
Az említett klip itt leledzik:


Ennyi volt tehát a cikk első része, pár napon belül jelentkezem további nemzetközi horrorcore előadókról szóló irománnyal a második felvonás formájában.

Címkék: német török külföld svéd nemzetközi horrorcore ihtiram f.a.k. antigott basstard avsmak mental case records

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://horrorcore.blog.hu/api/trackback/id/tr422947366

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása